Aviečių auginimas: nuo sodinuko iki gausaus derliaus

Avietės – vienos populiariausių ir mėgstamiausių uogų Lietuvoje. Jų saldžiarūgštis skonis, aromatas ir universalumas virtuvėje vilioja daugelį. Tačiau norint mėgautis gausiu ir kokybišku derliumi, reikia skirti laiko ir dėmesio aviečių auginimui. Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime visus aviečių auginimo aspektus – nuo tinkamos veislės pasirinkimo iki derliaus nuėmimo ir uogų laikymo.

Veislių įvairovė ir pasirinkimas

Pirmas žingsnis sėkmingo aviečių auginimo link – tinkamos veislės pasirinkimas. Aviečių veislės skirstomos į vasarines ir remontantines. Vasarinės avietės derlių veda ant antramečių stiebų, o remontantinės – ir ant pirmamečių, ir ant antramečių. Tai reiškia, kad remontantinės avietės dera du kartus per metus – vasaros pradžioje ant pernykščių stiebų ir rudens pradžioje ant šiųmečių.

Populiarios vasarinių aviečių veislės:

Aviečių auginimas: nuo sodinuko iki gausaus derliaus
  • ‘Glen Ample’: Vidutinio ankstyvumo, labai derlinga veislė. Uogos stambios, tvirtos, puikaus skonio. Atspari ligoms ir kenkėjams.
  • ‘Tulameen’: Vėlyva veislė, deranti didelėmis, labai skaniomis ir aromatingomis uogomis. Uogos puikiai tinka šviežiam vartojimui ir perdirbimui.
  • ‘Polka’: Ankstyva veislė, pasižyminti didelėmis, tamsiai raudonomis, saldžiomis uogomis. Atspari daugeliui ligų. Nors techniškai ji laikoma remontantine, Lietuvoje dėl klimato ypatumų dažniau auginama kaip vasarinė.
  • ‘Laszka’: Lenkiška veislė, vidutiniškai ankstyva, uogos didelės arba labai didelės, pailgos formos, ryškiai raudonos spalvos, blizgios, labai skanios.

Populiarios remontantinių aviečių veislės:

  • ‘Polana’: Viena populiariausių remontantinių veislių Lietuvoje. Uogos vidutinio dydžio, ryškiai raudonos, gero skonio. Labai derlinga ir atspari ligoms.
  • ‘Pokusa’: Lenkiška veislė, išsiskirianti labai didelėmis, skaniomis uogomis. Dera gausiai ir ilgai.
  • ‘Heritage’: Amerikietiška veislė, deranti vidutinio dydžio, tvirtomis, tamsiai raudonomis uogomis. Atspari šalčiui ir ligoms.
  • ‘Autumn Bliss’: Angliška veislė, pasižyminti stambiomis, skaniomis uogomis. Atspari ligoms ir kenkėjams.

Renkantis veislę, svarbu atsižvelgti ne tik į uogų skonį ir dydį, bet ir į veislės atsparumą ligoms, kenkėjams, šalčiui, taip pat į derėjimo laiką ir trukmę. Taip pat verta pasidomėti, ar veislė tinka jūsų regiono klimato sąlygoms.

Tinkamos vietos parinkimas ir dirvos paruošimas

Avietės mėgsta saulėtas, nuo vėjų apsaugotas vietas. Nors jos gali augti ir daliniame pavėsyje, saulėje uogos bus saldesnės ir derlius gausesnis. Dirva turėtų būti derlinga, puri, laidi vandeniui ir orui, silpnai rūgšti (pH 6,0-6,8). Netinka sunkios, molingos, užmirkstančios dirvos.

Prieš sodinant avietes, dirvą reikia tinkamai paruošti. Išnaikinkite piktžoles, giliai sukaskite arba suarkite žemę. Jei dirva sunki, pagerinkite ją kompostu, durpėmis ar smėliu. Jei dirva per daug rūgšti, įterpkite kalkių. Prieš sodinimą dirvą patartina patręšti organinėmis arba mineralinėmis trąšomis, kuriose gausu kalio ir fosforo.

Aviečių sodinimas

Avietes galima sodinti pavasarį (balandžio-gegužės mėnesiais) arba rudenį (rugsėjo-spalio mėnesiais). Rudenį pasodintos avietės geriau prigyja ir kitais metais anksčiau pradeda derėti. Sodinant rudenį, svarbu, kad augalai spėtų įsišaknyti iki pirmųjų šalnų.

Sodinukus sodinkite į iš anksto paruoštas duobes ar tranšėjas. Atstumai tarp eilių turėtų būti 2-2,5 metro, o tarp augalų eilėje – 0,5-0,7 metro (vasarinėms avietėms) arba 0,7-1 metro (remontantinėms avietėms). Sodinuko šaknies kaklelis turi būti dirvos lygyje arba šiek tiek žemiau. Pasodinę avietes, gausiai paliekite ir pamulčiuokite dirvą aplink augalus (pjuvenomis, šiaudais, durpėmis ar kita organine medžiaga). Mulčias padės išlaikyti drėgmę, slopins piktžolių augimą ir apsaugos šaknis nuo šalčio.

Priežiūra auginimo metu

Aviečių priežiūra auginimo metu apima laistymą, tręšimą, genėjimą, ravėjimą, ligų ir kenkėjų kontrolę.

Laistymas

Avietės mėgsta drėgmę, ypač uogų mezgimo ir nokimo metu. Jei trūksta kritulių, avietes reikia reguliariai laistyti. Geriausia laistyti ryte arba vakare, vengiant vandens patekimo ant lapų. Laistymui geriausiai tinka lietaus vanduo arba nusistovėjęs vandentiekio vanduo.

Tręšimas

Avietes reikia tręšti reguliariai, kad jos gautų pakankamai maisto medžiagų. Pavasarį, prieš vegetacijos pradžią, patartina patręšti azoto trąšomis (pvz., amonio salietra). Vasaros pradžioje, uogų mezgimo metu, reikia tręšti kompleksinėmis trąšomis, kuriose yra kalio, fosforo ir mikroelementų. Rudenį, po derliaus nuėmimo, galima patręšti organinėmis trąšomis (pvz., kompostu ar mėšlu).

Genėjimas

Aviečių genėjimas yra labai svarbi priežiūros dalis. Vasarinių aviečių stiebai, kurie jau davė derlių, po derliaus nuėmimo išpjaunami iki pat žemės. Taip pat pašalinami silpni, pažeisti ir ligoti stiebai. Remontantinių aviečių genėjimas priklauso nuo to, ar norite vieno, ar dviejų derlių per metus. Jei norite vieno, bet gausesnio derliaus, rudenį, po derliaus nuėmimo, visus stiebus nupjaukite iki pat žemės. Jei norite dviejų derlių, rudenį išpjaukite tik tuos stiebus, kurie davė derlių, o pavasarį patrumpinkite pernykščius stiebus iki stipraus pumpuro.

Ravėjimas ir purenimas

Reguliariai ravėkite piktžoles aplink aviečių krūmus. Piktžolės konkuruoja su avietėmis dėl maisto medžiagų, drėgmės ir šviesos. Taip pat svarbu reguliariai purenti dirvą aplink augalus, kad pagerėtų oro ir vandens patekimas į šaknis.

Ligų ir kenkėjų kontrolė

Avietės gali būti pažeidžiamos įvairių ligų ir kenkėjų. Dažniausios aviečių ligos: pilkasis puvinys, kekerinis vytulys, aviečių miltligė, stiebų deguliai. Dažniausi kenkėjai: avietinis žiedgraužis, avietinė erkė, amarai, stiebinės muselės. Norint apsaugoti avietes nuo ligų ir kenkėjų, reikia laikytis agrotechninių priemonių (tinkamas sodinimas, genėjimas, ravėjimas, tręšimas), naudoti atsparias veisles, o prireikus – naudoti augalų apsaugos priemones (fungicidus, insekticidus).

Derliaus nuėmimas ir laikymas

Aviečių derlius pradedamas skinti, kai uogos įgauna veislei būdingą spalvą ir lengvai atsiskiria nuo žiedsosčio. Uogas geriausia skinti ryte, kai jos yra sausos ir vėsios. Nuskintas uogas reikia atsargiai sudėti į dėžutes ar krepšelius, kad jos nesusitrintų. Šviežias avietes galima laikyti šaldytuve kelias dienas. Ilgesniam laikymui uogas galima užšaldyti, džiovinti, virti uogienes, kompotus, spausti sultis.

Aviečių dauginimas

Avietės nesunkiai dauginamos vegetatyviniu būdu:

  • Atžalomis. Tai pats paprasčiausias ir dažniausiai naudojamas aviečių dauginimo būdas.
  • Šaknų auginiais.
  • Žaliaisiais auginiais.
  • Viršūniniais auginiais.

Aviečių auginimas reikalauja šiek tiek pastangų, tačiau rezultatas – gausus skanių ir sveikų uogų derlius – tikrai atperka įdėtą darbą. Laikydamiesi šiame straipsnyje pateiktų patarimų, galėsite mėgautis savo užaugintomis avietėmis daugelį metų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *